Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΨΑΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ;


Είναι προσωπική μου πεποίθηση ότι τον χειμώνα τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν ταιριάζουν με το καθημερινό μας τραπέζι (ή και κανένα τραπέζι, καρέκλα, ή άλλα έπιπλα).  Ειδικότερα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο χειμώνας είναι εποχή για λουκάνικα και μπριζόλες, άντε και μερικές σούπες.  Παρόλα αυτά, ενίοτε πέφτω στη λούμπα τους και βρίσκομαι καταχείμωνο να ασχολούμαι με ξεκοκαλίσματα, μπουκίτσες, την σχετική μυρωδιά, κλπκλπ στο σπίτι του, φεύγοντας πάντα πεινασμένος και ηττημένος ψυχολογικά. 

 
Ο χειμώνας λοιπόν δεν προσφέρεται για ψαροφαγία για τους εξής αδιάσειστους λόγους:

  • Το ψάρι τρώγεται ευχάριστα σε εξωτερικούς χώρους, αυλές, κλπ, τέλος πάντων κάπου που να βλέπεις ήλιο τουλάχιστον, αλλά και θάλασσα αν γίνεται.  Και επειδή ο χειμώνας δεν είναι εποχή που φημίζεται για τον ήλιο ή για τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα, είναι προφανές το πρόβλημα: ψάρια στο διαμέρισμα ή σε κλειστή αίθουσα εστιατορίου είναι σαν να λέμε σουβλάκι με τζατζίκι, θάλασσα στην Καρδίτσα, μπάνιο στον Σαρωνικό, και άλλα σχετικά.  Τι σχέση έχει το ψαράκι με τον αποπνικτικό χώρο;    
  • Το ψάρι τρώγεται συνήθως συνοδεία λευκού δροσερού κρασιού.  Τώρα, το χειμώνα με κάνα κρύωμα και έξτρα δόση μιζέριας, τι δροσερό λευκό κρασί να πιει κανείς;  Στην καλύτερη των περιπτώσεων κάνα τσίπουρο χωρίς παγάκια, πιο πολύ για τα λαιμά δηλαδή. 
  • Το μαγείρεμα του ψαριού με κλειστές τις μπαλκονόπορτες στο σπίτι είναι  καταστροφικό.  Οι κουζινομυρωδιές είναι ανυπέρβλητες και σε ακολουθούν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.  Αν κάνεις δε το λάθος και ψήσεις κατά τον Νοέμβριο, αυτό σημαίνει άνετα ένα πεντάμηνο που νοιώθεις σαν ροφός. 
  • Το ψάρι είναι ελαφρύ φαγητό.  Για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα δεν αρκεί, καθώς χρειαζόμαστε περισσότερες θερμίδες για την επιβίωση μας.  Υπάρχει φυσικά η εξαίρεση του να μαγειρευτεί με παραδοσιακό βορειοευρωπαικό τρόπο, με απαράδεκτες (unacceptable) γευστικά αλλά θερμιδοφόρες  σάλτσες.  Εναλλακτικά μπορεί κανείς να φαει το ψάρι του και μετά να ακολουθήσει την καρδιά του και να φαει το γνωστό βαζάκι μερέντα για να συνέλθει.  

Να προσφέρω και μερικές χαρακτηριστικές εικόνες ντροπής από την κατανάλωση ψαριού τον χειμώνα:

  • Αγάπη μου, έλα να απολαύσουμε τα τηγανητά ψαράκια μας μπροστά στο τζάκι!
  • Σήμερα θα σας πάω σε μια ψαροταβέρνα μπροστά στη θάλασσα να κάτσουμε έξω, που το έχουν κλείσει όλο γύρω γύρω με νάυλα ρολά για έξτρα ευχαρίστηση, και έχουν βάλει και αυτές τις ωραιότατες σόμπες γκαζιού.
  • Γυναίκα, βάζω τη γούνα μου να ανάψω τα κάρβουνα στο μπαλκόνι να ψήσουμε τις τσιπούρες μας. 

Το αιγοπρόβατο λοιπόν ισχυρίζεται ότι ψάρι και χειμώνας δεν συνδυάζονται πολύ καλά.   Αντιθέτως όμως, όπως θα υποστηρίξω σε μελλοντική στήλη, κρέας και καλοκαίρι πάνε μια χαρά.  Κρέας – ψάρι 2-0 λοιπόν, και δεν χρειάζεται παράταση.     Κατά τα άλλα πάντως, μπορώ να πω με σιγουριά ότι προτιμάω το ψάρι από το κρέας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου